Nyheder

Kulturministeriet (KUM) har i dag offentliggjort at forsamlingsforbuddet hæves fra 50 personer til 100 personer.

Grænsen gælder frem til 8. august, hvor den forventes at stige til 200 personer, såfremt der ikke sker yderligere udvikling i coronasmitte.

Samtidig har Kulturministeriet publiceret en række sektorvejledninger for idrætten, herunder for sommerskoler, indendørs aktiviteter og klubhuse samt for udendørs aktiviteter.

Af vejledningerne er specificeret en række fortolkninger af forsamlingsforbuddet, ift. fx zone-inddeling og tidsforskydelse af fremmøde.

Af særlig interesse for os er, at den fortolkning, som vi hidtil har brugt, dvs. maksimalt det tilladte antal personer på samme sted på samme tidspunkt, nu er blevet sanktioneret af Kulturministeriet, idet der på side 2 i vejledningen står:

Retningslinjerne anvendelsesområde er udendørs arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der maksimalt kan være pt. 100 personer til stede samtidig på samme sted.

I Kulturministeriets vejledning gives der desuden en række eksempler på aktiviteter, der kan afholdes uden at overtræde bekendtgørelsen om forsamlinger.

Her er orienteringsløb specifikt nævnt på side 7:

• Det vil også være muligt at afholde arrangementer med flere end 100 deltagere, hvis arrangementet afholdes med en betydelig geografisk spredning mellem deltagerne, sådan at de ikke befinder sig på samme sted samtidig. Det vil fx omfatte kapsejladser på havet, hvor deltagerne sejler i mindre grupper med betydelig afstand mellem bådene. Det vil også omfatte fx golfturneringer, orienteringsløb og lignende udendørs arrangementer med stor geografisk spredning mellem de enkelte deltagere eller mellem mindre grupper af deltagere - under forudsætning af, at den geografiske spredning kan opretholdes gennem hele arrangementet, dvs. også ved start- og målområdet, hvor der max. må være 100 deltagere til stede samtidig (med mindre deltagerne i det væsentlige sidder ned, se afsnit nedenunder).

På baggrund af Kulturministeriets vejledning er det DOF's/Stævne- og Reglementudvalgets opfattelse, at vores egne “ Tekniske retningslinjer og guidelines for afvikling af orienteringsstævner, gældende fra 8. juni 2020”, der blev udsendt til klubberne medio-juni, opfylder alle anvisninger i Kulturministeriets vejledning og derfor fortsat er gældende.

Link til retningslinjer og vejledninger:

1. Kulturministeriets retningslinjer af 8. juli (for udendørs idræts- og foreningsliv).
2. DIF, DGI og Firmaidrættens retningslinjer for genåbning
3. DOF Tekniske retningslinjer og guidelines for afvikling af orienteringsstævner

Spørgsmål om fortolkninger af retningslinjerne rettes til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

WOC2022 logo

 

Netop i dag, tirsdag d. 7. juli 2020, skulle verdenseliten have løbet ud på den første disciplin - sprintstafetten i Kolding - ved VM i Danmark og sat gang i en uges orienteringsfest i Trekantområdet.

Det satte coronapandemien desværre en stopper for - men heldigvis er mesterskaberne i Danmark jo ikke aflyst, men udskudt til om to år.

Og nu har de fem klubber, der udgør VM-arrangørholdet, lagt kalenderpuslespillet færdigt, så VM-programmet i 2022 ser således ud:

- Onsdag d. 29. juni, 2022, Sprintstafet, Kolding
- Fredag d. 1. juli, 2022, Knock-Out Sprint, Fredericia
- Søndag d. 3. juli, 2022, Sprint, Vejle

Se nyheden på arrangørernes hjemmeside

De sidste detaljer for VM-publikumsløbene, WOC Tour, mangler stadig at falde på plads, men der er altså al mulig grund til at reservere ugen til VM-fest i Trekantområdet.

De mest inkarnerede landsholdsfans vil huske datoen 7. juli tilbage fra 2014. Her vandt det danske sprintstafethold nemlig sølv som én af de seks danske medaljer ved VM i Italien og den første af (indtil videre) fem VM-medaljer i træk i sprintstafet.

Når tiden nu ikke tillader direkte VM-løb på dansk grund, kan man i stedet se fire minutters sammendrag af den rasende spændende sprintstafet fra Trento for seks år siden herunder.

Video: International Orienteering Federation - se et længere sammendrag her.

Efter et corona-ramt forår med meget få fælles aktiviteter at glæde sig over, er der endelig blevet smilet, svedt og fundet poster i de seneste uger, hvor det med stor succes er lykkedes at afvikle de traditionsrige børne- og ungdomssommerlejre i forskellig afskygning.

Det er selvfølgelig sket med stor respekt for de gældende retningslinjer for at begrænse coronasmitte. Eksempelvis har Nordkredsens ledere – med udgangspunkt i de nationale retningslinjer – udarbejdet et særligt sæt retningslinjer for sommerlejrene. De beskriver f.eks. hvordan løbere og ledere skal håndtere hygiejne, madlavning og afstand under træningsaktiviteter og i soverummene.

- Det var vigtigt for os at have helt klare linjer, så både løbere og forældre kunne være trygge ved at skulle med på årets sommerlejr. I hovedtræk handlede det for os om, at vi ville skabe rammerne for en sommerlejr med mulighed for sjovt og godt orienteringsløb og sociale aktiviteter og samtidig uden at løberne skulle i kontakt med lokalsamfundet. Mit indtryk er, at de har haft en rigtig god sommerlejr og at retningslinjerne ikke har været dominerende, men en naturlig del af at være på sommerlejr i år, fortæller Anne Mette Schmidt, der var med til at udarbejde retningslinjerne.

For nordkredsløberne er turen gået til Kjellerup for U1’ernes vedkommende, mens U2’erne har været i Vendsyssel.

De udfordrende terræner nord for Limfjorden trak også Østkredsens U1’ere til, der både skulle løbe og cykle i de sandede og detaljerige plantager. Om kursets særlige MTBO-træning skriver Johan MacLassen og Nina Hoffmann:

U1 Østkredsen var taget til Nordjylland for at prøve kræfter med Bulbjerg, Vestre Torup, og Svinkløv. Dagen i Svinkløv bød dog på en lidt anderledes O-oplevelse. For i tillæg til at kridte løbesko, tommelfingerkompas og O-kort, blev Østkredsens yngste gruppe udfordret med mountainbikes påmonteret kortholder, MTBO-kort og et håndledskompas.

36 unge var igennem MTBO-træningen med stor succes. End ikke det ustadige vejr kunne tage glæden fra børnene. Smilende, glade og positive kom de hjem, den ene mere begejstret end den anden. Kort sagt var humøret højt og der var stor interesse for hvornår de igen kunne komme afsted og måske prøve det ved deres klubtræninger.

2020 mtbo traening

Der var involveret en hel del planlægning og koordinering omkring cykelleje for at få det til at fungere. Men med udbyttet ved gennemførslen og de mange glade børn betalte arbejdet sig hjem. Gode erfaringer er høstet, og det er helt sikkert ikke sidste gang der bliver gennemført et arrangement-mix af samme type.

MTBO er stadig en niche af vores fantastiske orienteringssport og siden 2016 har der været lagt op til forskellige tiltag for at fremme den del af vores sport. Desværre må vi erkende, at der er vej endnu i fht de flotte målsætninger der blev sat op. Men U1 Østkredsen Sommerlejr er beviset på, at de unge kan lide det. Så herfra kan det kun anbefales at der fra forbundets side skabes gode rammer i den kommende strategi og support/netværk, samtidig med at de klubber, der endnu ikke har det på deres program, opfordres til at springe ud i det.

I weekenden d. 14.-16. august er der hele tre muligheder for at komme ud og prøve kræfter med MTBO – og lufte cyklen i Østkredsen. Find stævnerne i O-service.

De lidt ældre Østkreds-løbere – U2’erne - tog hul på ferien med en sommerlejr i både Silkeborg og Bækmarksbro, der gav mulighed for at prøve kræfter med Midt- og Vestjyske terræner i løbet af ugen.

I Sydkredsen har U1’erne været på en nyskabelse: Sommerskole – i stedet for sommerlejr, hvor løberne har sovet hjemme, men mødtes i skove i Trekantområdet tre dage i træk til træning og samvær med behørig afstand.

Sydkredsens U2’ere havde egentlig planlagt en tur til Sverige, men satte i stedet kursen mod Nordjylland og Vendsyssel, der må siges at have været et populært træningsområde for den danske orienteringsungdom i den seneste uge.

De ældste ungdomsløbere – juniorerne – har stadig deres sommerlejr til gode og får glæde af Bornholms udfordrende terræner i slutningen af juli og starten af august.

Tilbage er kun at sige et stort TAK! på forbundets vegne til de mange frivillige ledere og forældre, der igen har givet den danske orienteringsungdom nogle uforglemmelige sommerdage med kort og kompas i hånden.

D. 25/6 blev der afholdt Eliteklubforum i Fredericia. Referatet ligger nu under "landsholdsinformation" på DOF's hjemmeside.

På Eliteklubforum blev arbejdet med Eliteplan 2021-2024 sparket i gang, med god debat om fremtidens retning på elitearbejdet. Der blev nedsat en styregruppe og arbejdsgrupper, der ser frem mod et halvt år i arbejdstøjet, inden Eliteplan 2021-2024 er færdig i starten af 2021.

Under "landsholdsinformation" kan man også læse opdateret information om økonomi for eliteløbere, aktivitetsprogrammet for landsholdsgrupperne i efteråret, og information om udtagelseskriterier. Såfremt der bliver noget at løbe om udtagelse til i efteråret, så er det DM Sprint, DM Mellem og DM Lang, der vil indgå i udtagelseskriterierne.

Læs mere her.

453A3641

Landsholdets cheftræner Kenneth Buch, som har været en del af DOF elitesatsning fra november 2017, stopper ved udløbet af sin kontrakt pr. 1. november 2020.

Kenneth blev oprindeligt ansat som landstræner med fokus på udvikling af løberne på skovdistancerne. Efter opsigelsen af sportschefen i december og den følgende rekonstruktion af eliteafdelingen i starten af året trådte han ekstraordinært til med titel som cheftræner, og dermed som garant for det faglige indhold frem mod sommerens WOC 2020, som siden blevet udskudt og flyttet til 2022, som følge af covid-19.

Udover den løbende planlægning og arbejdet i eliteafdelingen, er Kenneth styregruppemedlem i arbejdet med en ny eliteplan 2021 - 2024. Processen skal være med til at sikre konsensus om den fremtidige kurs på eliteområdet. Kenneth er med sin store faglighed dybt engageret i arbejdet indtil udløbet af hans kontrakt.

Dansk Orienterings-Forbund vil gerne takke Kenneth Buch for samarbejdet de seneste år og beklager at det ikke kan fortsætte, men anerkender, at det på sigt kan være svært at fastholde en stilling som cheftræner i kombination med bopæl i Oslo.

Foto: Kenneth Buch instruerer på landsholdets VM-træningslejr i Norge i 2019 - af Jeppe Ruud.

Underkategorier

Husk at referater fra forskellige møder (Kredsudvalg, Klubledermøder, Børn og Unge) ligger på hjemmesiden.

De ligger under Nordkredsens dokumenter. Her ligger også andre gode informationer.

RSS Nyheder

feed-image RSS

DOF på Facebook

DOF ANBEFALER

Tema FindvejiSkolen2

DOF har udarbejdet et e-læringsforløb målrettet elever i 6.-7. klasse, som lærere gratis kan benytte. Læs mere

Sponsorer

Cowi
Trimtex
Sportident
Løberen
Silva
Klinik
Godik
Sportlyzer
Grafisktrykcenter

Organisationer og partnere

International Orienteering Federation
Team Danmark
Dansk Skole Idræt
Sport Event Denmark
DIF